HACCP szaktanácsadás - Országos Húsipari Kutatóintézet Közhasznú Nonprofit Kft. - Akkreditált laboratórium - Analitikai és mikrobiológiai vizsgálatok - Takarmány vizsgálatok

Keresés
Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

HACCP szaktanácsadás

Tevékenységünk

Törvényi előírások szerint minden közétkeztetést végző tevékenység esetén HACCP rendszer kiépítése, működtetése, a működés folyamatos ellenőrzése és évenkénti felülvizsgálata szükséges.
Közétkeztetés: az a tevékenység, amelynek keretében 30 főnél több személy ellátása történik, hideg-meleg ételekkel, italokkal. Az élelmiszerbiztonsággal való törődés minden intézményben kötelező, még a kórházak konyháján is.
Üzem: bármilyen élelmiszer előállításával foglalkozó létesítmény.

A vonatkozó törvények (egyebek mellett):
- 2008. évi XLVI törvény az élelmiszerláncról…
- HACCP 2-1/1969 sz. irányelv
- 4./1998. EÜM rendelet
- 62./2011. (VI.30.) VM rendelet
- 80./1999. GM-EÜM-FVM rendelet
- 41./2000. GM-EÜM-FVM rendelet
- 17./1999. FVM-EÜM rendelet
- 60./2003. ESZCSM rendelet
- 43./1999. Korm. rendelet stb.

A szabályozás elve az MÉ (Magyar Élelmiszerkönyv)-nek való megfelelés mellett, az hogy:
- átlátható
- egységes
- arányos
- betartható
- érthető legyen.

A rendszert kiépíteni mindig csak a tevékenységet végző helyen lehet, arra vonatkoztatva, néhány helyszíni szemle után, HACCP
és közétkeztetési tapasztalatok alapján. A munka kezdetén igen jelentős az adminisztrációs munka, a szabályozások elkészítése tekintetében (kockázat-értékelés, kritikus pontok meghatározása, szabályozásuk, helyesbítő intézkedések, takarítási utasítás, személyi higiéniai szabályok, működési rend, stb.).
A szabályozni kívánt munkaterületről egy szakértő vezető közreműködése szükséges.
A szabályozás kidolgozása és működtetése során feltétlenül foglalkozni kell:
- a higiéniai feltételekkel, amely takarítási utasítást, szerhasználatot és a felületek tisztaságának ellenőrzését jelenti;
- a személyi feltételekkel, amely a közétkeztetést végző személyek HACCP- és higiéniai ismereteinek biztosítását (oktatások), valamint személyi higiéniájuk elemeit tartalmazza;
- tárgyi feltételekkel, amely az alkalmazott eszközök és anyagok kémiai és mikrobiológiai megfelelésének igazolását tartalmazza.

Mindhárom elem biztosításához számos mikrobiológiai vizsgálatot kell rendelni, a személyek és felületek vizsgálatával.
Évente minimum egyszer a készített ételeket is meg kell vizsgálni
fajtánként.
Az eredmények a rendeletek alapján véleményezhetők, értékelhetők, ez a rendszer működését is minősíti. Nem-megfelelés esetén az ok megállapítása és annak korrigálása is a működtetés része.
A személyzet tekintetében az új belépőt munkakezdés előtt kell oktatni, majd évente minimum  egyszer a teljes személyzetet, számonkéréssel.

Tájékoztató adatok HACCP rendszer kiépítéséhez
-  Közétkeztetési egység
-  Üzemi egység

 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz