Húsipari múzeum - Országos Húsipari Kutatóintézet Közhasznú Nonprofit Kft. - Akkreditált laboratórium - Analitikai és mikrobiológiai vizsgálatok - Takarmány vizsgálatok

Keresés
Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Húsipari múzeum

Nyitva tartás:
H - P: 9:00 - 15:00


Cím:
OHKI Közhasznú Nonprofit Kft.
1097 Budapest,
Gubacsi út 6/b.

Időpont egyeztetés
:
T: 06-1-215
-7350 / 153

E-mail: titkarsag@ohki.hu

A Múzeum célja és története

Az a törekvés, hogy az egyes iparágak múltját, történetét feltáró dokumentumok összegyűjtésre kerüljenek, nem mai eredetű. 1872-ben, a céhek megszűnésével az ipartársulatok és az ipartestületek vették át a céhek szerepét, és a történeti anyagokat. Azonban az ipartársulatok sem foglalkoztak céltudatosan ilyen jellegű munkával. Már a századforduló előtt, de különösen a millennium évében az egyes szakmák régi ipartörténeti emlékeket, főleg a céhvilágból származókat begyűjtötték és kiállítás formájában bemutatták. Ezek a kiállítások, gyűjtemények azonban nem követték a történeti idősorrendet, illetőleg nem törődtek az anyag megőrzésével. Így az összegyűjtött anyag a kiállítások megszűnésével szétszóródott, nagy részük eltűnt. Sok ipartörténeti anyag pusztult el az első és a második világháború alatt is. Az 1948. évi államosítás után lehetőség kínálkozott az ipartörténeti anyag begyűjtésére, ezért létrehozták az ÉDOSZ Archívumot, ahol az élelmiszeripar különböző iparágainak történeti dokumentumait gyűjtötték össze. Közben az egyes iparágak önállóan is hozzákezdtek történeti anyaguk gyűjtéséhez.

A húsipar történeti anyaggyűjtése hivatalosan 1969-ben kezdődött, amikor az Országos Húsipari Kutatóintézetet bízták meg az állatforgalom és a húsipar történetével foglalkozó mindenfajta dokumentum, kiadvány gyűjtésével. Az intézet ideiglenes kiállítási helyiséget biztosított a Kutatóintézet területén a kiállítás számára, illetőleg újsághirdetést tett közzé, melyben kérték mindazokat, akik az elmúlt időkből származó mészáros-hentesipari tárggyal vagy írásbeli dokumentummal rendelkeznek, vagy azok hollétéről tudnak, értesítsék a Kutatóintézetet. Ezen gyűjtés eredményeként számos értékes tárgy került a múzeum birtokába, részben ajándékként, részben pedig kisebb összegekért. Így került a múzeumba egy 1850-ből származó kézihajtású kutter, illetve egy 100 éves hentesüzlet. A múzeum állandó kiállítással 1974. szeptember 27-én nyílt meg a nagyközönség előtt. Az ipartörténeti gyűjtemény az egyemeletes volt mosodaépület hét helyiségében foglalt helyet. A költözésre, az új múzeumépület elfoglalására az 1980-as évek végén került sor. Jelenleg a kiállítás két teremben foglal helyet, illetve a Kutatóintézet udvarán, ahol a szabadban felállított gépeket tekintheti meg a látogató.

 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz