A beszélgetés a húsipartól indult és a napelemekig jutottunk

Ahogy végeztünk az egyetemmel és beléptünk a felnőttek dolgozó világába, a barátokra sajnos sokkal kevesebb idő jutott. Viszont szerencse, hogy ez mindenkinél így volt, így a társaságon belül sem voltak ebből problémák. Nyilván dolgozni más, mint egyetemre járni, a dolgos hétköznapokba nem férnek már bele a bulik, hiszen egy munkahelyről nem lehet csak úgy ellógni következmények nélkül.

Ugyan a találkozások száma jelentős mértékben lecsökkent, azért igyekeztünk az elejétől fogva valamiféle rendszert vinni a dologba, így abban egyeztünk meg, hogy háromhavonta mindannyian összegyűlünk. Eddig még ezt sikerült is tartani szerencsére és bízunk benne, hogy így is marad. Amikor utoljára találkoztunk, akkor heves vita alakult ki közöttünk a húsfogyasztásról, miszerint káros-e vagy sem a sok hús, mennyit kell enni, már ha kell egyáltalán és hasonlók. Mindenki dobálózott a különféle érvekkel, aztán eljutottunk a vágóhidakig, azoknak a környezetre gyakorolt hatásairól vitáztunk, aztán valahogyan eljutottunk oda, hogy mi alapján dől el, hogy mekkora a megfelelő napelem méret. Mivel a társaságból mindenki érdekelődik a megújuló energiák használata iránt, így nem volt kérdés, hogy ezzel a témakörrel behatóbban is foglalkozzunk.

Rákerestünk a neten, hogy alaposak és pontosak legyünk, és így leltünk rá a napelempalyazatok.hu oldalára, ahol egyébként nem csak a megfelelő napelem méret témaköréről lehet érdekességeket olvasni, hanem úgy igazából mindenféléről, ami a napelemekkel kapcsolatos.

Ezen a weboldalon azt olvastuk, hogy a napelemeknél igenis számít a méret. Ez pedig több mindentől is függ: egyfelől nem mindegy, hogy mik az igények, ahogyan az sem , hogy mekkora maga az ingatlan, ahová a napelemek felkerülnének, illetve az adott ingatlan éves áramfogyasztásának mértéke is befolyásolhatja a napelemek méretét, ahogyan a számukat is.

Utóbbi adat azért fontos, mert ebből a szakértők már következtetéseket tudnak levonni arra vonatkozóan, hogy pontosan mire is lenne szükség, ezt pedig a továbbiakban össze lehet egyeztetni a megrendelő igényeivel is.

A napelem méret igazából egy olyan pontja az egész folyamatnak, amit minden esetben a szakemberre kell bízni, hiszen nála jobban senki nem tudja, hogy mit kell figyelembe venni azért, hogy minden tökéletesen és az elvárásoknak megfelelően működjön. Ideális esetben a felszerelt napelemek a teljes ingatlan áramellátását átveszik és hát tulajdonképpen maga a cél is ez lenne, hogy ne kelljen villanyszámlát fizetni.

Persze nem csak ez az egy része az, ami szakértői tudást igényel, hanem az egészet rájuk kell bízni. A weboldal, amit már említettem is, a Pentele Solar Kft. nevű céghez tartozik, akik napelemes rendszerekkel foglalkoznak már évek óta. A honlapjuk alapján nagyon megbízhatóak és valódi szakértők, hiszen temérdek sok cikk található az oldalukon, amikből egyértelműen látszik, hogy kellő tudással rendelkeznek ezen a téren.

Ahogy társalogtunk a napelem méretekről, két barátomban is felmerült a gondolat, hogy szükségük lenne egy napelemes rendszerre, és kapva kaptak az alkalmon, gyorsan kértek is mind a ketten egy-egy árajánlatot a cégtől a honlapjukon található ajánlatkérő űrlap kitöltésével.