A húsiparban is jár a nyaralás, felfedeztük a Szigetköz szépségeit

Itt a nyár, napról napra melegebb az idő. Ilyenkor mindenki kiveszi a szabadságát, és ez a húsipari dolgozóknak is egy nyaralós évszak. Mindenki igyekszik a legnagyobb melegben valahol hűsölni. Persze, ilyenkor nagyon vonzó terület a Balaton, a Velencei tó vagy a Fertő tó, a különböző tó és folyópartok.

Mivel nem szeretem annyira a tavakat, mert nagyon sok ember van ott és nagyon drágák, úgy döntöttünk, hogy a hétvégén elmegyünk egy talán kevésbé népszerű, ellenben csodálatos helyre és felfedezzük a Szigetköz rejtelmeit.

A szigetköz egyébként Győr közelében található, láperdők, mocsárrétek és gyönyörű ligeterdők alkotják természetes látnivalóit.

A Duna és a Mosoni-Duna által határolt kistáj, a Szigetköz hazánk legnagyobb szigete. Kb. 52 km hosszú és átlagosan 6-8 km széles.

Egy természetes, csodálatos hely, rengeteg növénnyel, színes vadvilággal. Például mi a látogatásunk során még egy vidrával is találkoztunk!

Mi egy gyalogtúrára mentünk a térségben, de a Duna miatt csónaktúrákra is alkalmas helyszín lehet, emiatt is sokan kedvelik.

Viszonylag ritkán engedi az időm a túrázást, ezért nem vagyok valami jártas a túratervezés területén. Szerencsére a mai világban már nincs is szükség különösebb túrázói tapasztalatra ahhoz, hogy részt vegyen az ember egy csodálatos kiránduláson.

A cultractive.eu oldalon találtunk egy viszonylag egyszerűbb, közepes nehézségű túrát, ami végigvezeti az érdeklődőket az Alsó-Szigetköz legjobb helyein.

Ezen az oldalon több előre megtervezett túraleírás található, ezek alapján pedig bárki fel tudja fedezni Magyarország csodálatos tájait.

Itt az oldalon egy 23 km-es, közepesen nehéz túrát választottunk ki magunknak, ami az Alsó-Szigetköz látnivalóin keresztül megy.

Az első megálló itt Ásványráró, ami az itt található 100 éves fekete nyárfa és a Kálvária miatt híres. Itt található még egy elsüllyedt vasbeton hajó is.

A túra következő megállója Hédervár, ahol egyből egy pestis járvány emlék szobrot lehet megnézni, majd következik a Boldogasszony kápolna, a legendás Árpád-fa, majd a helyi kastély, a Khuen-Héderváry kastély és a kastély parkjában az ország egyetlen kolorádóbogár szobra.

A harmadik megálló Kimle és a gótikus templom, amely itt található.

Az utolsó település a túrán Máriakálnok, amely több zarándoklat megállója is, és található itt egy legendás gyógyító kút is. Továbbá megtekinthető itt a Sarlós Boldogasszony kegykápolna, Marsowszky kastély, falumúzeum, tájház és egy hatvan ágyásból álló Rozárium is, ahol nagyon különleges rózsák kaptak helyet.

Szerintem egy nagyon jó kis túra volt. Az út a Duna mellett vezet, a 23 km szerintem teljesíthető egy nap alatt. Ami viszont mindenképpen egy jó tanács, hogy sok a szúnyog, elkél egy jó szúnyogriasztó, hiszen ezek a rovarok a természetes élővilág részét képezik.

Nagyon szép tájak mellett vezetett az utunk, szerintem nagyon megérte eljönni ide. Eddig nem nagyon jártam erre, és nem is tudtam, hogy az ilyen kis falvakban, községekben ennyi látnivaló van.

A cultractive.eu oldal pedig nagyon jó túraötletekkel van tele, szerintem kevésbé ismert tájegységeket igyekeznek bemutatni, ezzel is népszerűsítve a hazai turizmust.

Szerintem nagyon jó túrák vannak itt, vannak olyanok, amik kifejezetten kezdő túrázóknak ajánlottak, de vannak sokkal komplexebb túrák is, mindenki megtalálja itt, amit keres.

Egészen érdekes tájegységekre fókuszálnak, minden útvonalnak megvan a pontos menete, össze van szedve, mik a látnivalók arrafelé, mit érdemes megnézni.

Ezek az útvonalak a térképen be is vannak jelölve, ezért könnyen teljesíthetők, nehezen lehet eltéveszteni.

Szuper oldal, nagyon sok útvonallal, biztos, hogy a későbbiek folyamán is fogok az ő útvonalaik közül választani, hiszen a mostani kirándulást is nagyon élveztem.