A kacsasült felett elbeszélgettünk az alkoholfüggőségről

Az unokatestvérem nagyon nagy húsevő, már kicsi korunk óta. Emlékszem még rá, amikor együtt látogattuk meg a nagypapánkat, és milyen jóízűen ette a disznóvágásról megmaradt kolbászokat és szalonnát. Mivel most már mindketten Budapesten élünk, néha össze szoktunk futni vacsorára. Most éppen én voltam a soros, hogy áthívjam őt vendégségbe. Kacsasültet készítettem neki, mivel tudtam, hogy az az egyik örök kedvence. Ehhez a kacsát sem akármilyen helyről szeretem. A szülővárosom melletti kis faluba költöztek ki a szüleim, ahol a szomszéd többek között kacsákat és libákat is tart. Ettől a szomszédtól még a szüleim is előszeretettel veszik a kacsahúst. Hát most én is tőle vettem meg a hozzávalót a kacsasülthöz.

Vacsora alatt egy komolyabb téma is szóba jött

Én eléggé meg voltam elégedve azzal, ahogy a konyhában szerepeltem, és egy nagyon finom vacsorát sikerült elkészítenem. Sok téma jött szóba aznap este, többek között a nagypapánk alkoholista múltja is. Általában nem olyan sokat beszélünk róla, mivel ez egy elég érzékeny téma, de most valahogy előjött. Akkoriban papa alkoholbetegsége a családot is nagyon megviselte, és kellett neki egy kis idő, hogy kilábaljon belőle. Amikor nagymamám fogta a gyerekeket, és elhagyta, akkor rádöbbent, hogy mekkora is a baj. Ekkor tette le végleg az alkoholt, és azóta soha nem is nyúlt hozzá többet.

Még régebben, a papa betegségétől függetlenül olvastam egy nagyon jó cikket az alkoholizmus fokozatairól, mely itt található meg: https://felepulok.hu/blog/13-az-alkoholizmus-fokozatai-hol-kezdodik-valojaban-az-alkoholbetegseg
A cikkből is kitűnik, hogy az alkoholfüggőségnek is több formája van, és hogy sokkal gyakrabban fordul elő, mint azt gondolnánk. Sikeres, jómódú, családos embereket is tönkre tud tenni. A függőséget pedig úgy lehet a legkönnyebben leküzdeni, ha a beteg többet egy kortyot sem iszik, máskülönben nagyon könnyen visszaeshet.

Ha az alkoholbeteg már felismerte, hogy alkoholista, és eldöntötte, hogy cselekedni szeretne, érdemes profi segítségét kérni. A Felépülök Családi Felépülési Központ oldalán található cikkről továbblépve sok más fontos információ van fent hozzátartozók számára is, és a 28 napos felépülő programjukról is, melyet érdemes lehet elolvasni. Ha pedig bárkinek is van alkoholfüggőségtől szenvedő hozzátartozója, vagy barátja, ajánlom elolvasásra a https://felepulok.hu/blog/13-az-alkoholizmus-fokozatai-hol-kezdodik-valojaban-az-alkoholbetegseg cikket.