A piacon tanultam a napelemekről

Nem mondom, hogy sűrűn járok piacra, de van egy kedvenc hentesem, akinél nagyon finom füstölt kolbászt szoktam venni. Néhány hetente ellátogatok oda, hisz megvan a hangulata, hogy a régi klasszikus piacon vásárolnak az emberek és nem a plázákban, nagy boltokban. Meg persze valahogy jobban bízik egy normális hentesben az ember, mint egy hipermarketben. El is mentem karácsony előtt egy kis húsáruért, és most is óriási sztorizgatásokat lehetett hallani. Arra viszont nem számítottam, hogy a napelemekről fogok „meséket” hallani. A hentes pont arról beszélt az egyik haverjának, meg persze félig mindenkinek, aki épp ott volt, hogy nyár végén építették ki náluk a napelemes rendszert.

A sor is nagy volt, meg amúgy is érdekelt a téma, ráadásul elég viccesen mesél, hát végighallgattam az egészet. Azt mondta, hogy pályázaton keresztül kapott hozzá pénzt, még a honlapcímet is elárulta, amit közben a telefonomon meg is találtam, ez volt az: https://sporoljnapelemmel.hu/napelem-palyazatok. Egy elég korrekt oldal, ahol pontos leírást kaphatunk a napelemekkel kapcsolatos kérdéseinkre. Ezekre a pályázatokra főként az Európai Uniótól kap pénzt Magyarország, a cél pedig egyértelműen az, hogy a régi, fogyóban lévő és környezetszennyező fosszilis energiákat megújulókra cseréljük.

Családok és magánszemélyek a Magyar Fejlesztési Bank 0 százalékos hitelét igényelhetik, melyet a lakásfelújításra lehet használni, és ebbe beletartozik a napelem is. Minimum 500 ezer és maximum 10 millió forintot lehet kapni, 10 százalék önerő szükséges és legfeljebb 20 éves futamidővel kérhető. Röviden, a 0 százalékos hitel nem egy vissza nem térítendő támogatás, viszont azoknak kifejezetten hasznos, akiknek nincsen elegendő alaptőkéjük, hogy belevágjanak mondjuk a napelem kiépíttetésébe. Megkapjuk a támogatást és ezt követően tényleg csak a konkrét összeget kell törlesztenünk, nem kell semmiféle kamatot fizetnünk.

És, hogy miért éri meg napelemre beruházni? Elég sok oka van a környezetvédelem mellett is, de a legfontosabb, hogy rengeteget lehet vele spórolni. Mint megtudtam, ha napkollektor helyett, amivel csak vizet lehet melegíteni, napelemet vennék, akkor a rengeteg árammal, amit megtermelne nekem, a vizet is melegíthetném. Ezért érdemesebb a napkollektor helyett ezt választani. Eleinte, mint minden megújuló energiaforrás, elég drága mulatság, viszont ez egy hosszútávú befektetés, ami általában 8-10 alatt térül meg. Ennek gyorsítására kapunk tippeket is a https://sporoljnapelemmel.hu/napelem-palyazatok oldalon, mint például a fűtés lecserélése elektromosra, hiszen így a napelemmel megtermelt árammal lehetne fűteni is, szóval a gázszámlákkal sem kell törődni a továbbiakban, ennek a költsége is a családi kasszában landol. Kapcsoljuk le a villanyt, ha nem használjuk, cseréljük az izzókat LED-esekre és hasonló okosságok. Nem sorolom fel mindet, érdemes megnézni őket a honlapon.

https://sporoljnapelemmel.hu/napelem-palyazatok

A hentesem náluk csináltatta a napelem szereltetést is, ha már itt olvasott ennyi mindent az egészről. Azt mondta, hogy nagyon korrektek voltak. Egy telefonos egyeztetéssel kezdődik az egész procedúra, ott minden szükséges információt megadunk, például éves átlagfogyasztás, helyszín stb… És végül kapunk egy előzetes árajánlatot. Ezt követően egy szintén ingyenes helyszíni felmérés következik, majd abból készül el egy végleges árajánlat. A helyszíni felmérésre főként azért is van szükség, mert több tényezőtől is függ, hogy lehet-e, illetve hogyan lehet napelem a tetőnkön. Függ a tájolástól, a tető dőlésszögétől és az árnyékoktól is, úgyhogy előre, helyszíni felmérés nélkül nem lehet pontos árat mondani. Ezeknél még nincs semmilyen kötelezettségünk, ha gondoljuk elállhatunk tőle. Ezek mellett a garancia is kitűnő, ugyanis 10 év szerelési garanciát vállalnak, emellett pedig az egyik partnerük, a Sharp Solar, egy nemzetközileg is elismert napelemgyártó cég, az iparág élvonalát képviseli. A 60 éves tapasztalattal rendelkező cég 25 éves garanciát vállal a termékeire, és ez nem csupán egyszerű termékgarancia, hanem minőséggarancia. Azaz az első 10 évben biztosítva vagyunk, a napelemeknek a gyári teljesítményük minimum 90%-át hozniuk kell, míg 25 éves viszonylatban 80%-os hatékonysággal kell termelniük az energiát. Elég jól hangzik!

Érdemes lehet tehát elgondolkodni a napelem beszerzésén, illetve vadászni a pályázatokat. Egyre népszerűbbek a megújuló energiaforrások, így a támogatást is villámgyorsan felemésztik az emberek. Pest megyében például szünetel is ideiglenesen a dolog, mert kimerültek a készletek. Előzetes hírek szerint 2021 nyarán lehet majd ismét pályázni, de ez még korántsem biztos. Az viszont igen, hogy megéri beruházni egy napelemre, mert búcsút inthetünk vele a számláknak, így több marad a füstölt kolbászra a hentesnél, ahol ráadásul újabb ötleteket és sztorikat is hallhatunk.