A sok zsíros hús bizony duguláshoz vezethet

A legjobb gyerekkori barátom egy budapesti étteremben dolgozik szakácsként. Eléggé megerőltető munka lehet, nagy a hajtás, és mindig már korán reggel bent kell lennie a konyhában bepácolni a húsokat, és előkészíteni az alapanyagokat. Én nem vagyok egy nagy húsevő, és az étterem profilja első sorban a hús ételekre állt rá, így még sajnos nem volt alkalmam kóstolni a főztjét. Ezt szóba is hoztam neki, és áthívott magához vacsorára, hogy ne maradjak ki a jóból én sem, csak azért, mert nem eszek annyi húst.

Nem merte felhozni vacsora közben, mert nem egy túl étvágygerjesztő téma, de evés után elmesélte, hogy egy eléggé undorító probléma keletkezett a konyhában. Az egyik konyhai kisegítő ugyanis nem volt tisztában azzal, hogy az étterem mosogatólefolyói nem rendelkeznek konyhamalaccal, így rendre belekaparta a mosogatóba az ételmaradékokat és az szépen el is dugult. Mivel első sorban húsételeket szolgálnak fel, jó zsíros dugulás is keletkezett. A zsír pedig még ádázabbul összetapasztja az ételmaradékokat, egy baktériumoktól hemzsegő, rossz szagú dugóvá.

A problémát gyorsan meg kellett oldani, mivel egy étterem konyháján nincs idő a dugulással bajlódni. Főleg nem házi eszközökkel, vagy ilyen olyan vegyszerrel. Szakembert kellett híni, még pedig gyorsan. Annyi volt a dolguk, hogy beírják a “duguláselhárítás Budapest” keresőszavakat, és egyből kis is dobta nekik az ideális vállalkozást, akik profi eszközökkel oldották meg a problémát, és mivel tudták, hogy elég sürgős a helyzet, már egy órán belül ki is érkeztek a helyszínre. Minden flottul ment, a dugulás elhárult, a szakemberek hibátlan munkát végeztek. És a vétkes konyhai kisegítő is megnyugodhatott.

Nem is tudtam, hogy létezik ilyen gyors duguláselhárítás Budapesten. És nem csak a konyhában, a fürdőszobában, vagy a wc-ben is kialakulhat hasonló kellemetlen helyzet. Annyi biztos, ha nekem lenne hasonló problémám a jövőben, én is ezeket a szakembereket hívnám ki elhárítani a bajt.