Friss hús kell az energiapiacra, én is pályázok a napelemre!

Lassan már 5 éve vezetek egy hentesüzletet a kisvárosban, ahol a családommal lakom. Mivel falun nőttem fel, korábban sem volt idegen számomra a disznóvágás és a koránkelés sem. Sokáig ugyanis a piacon árultam a húsipari termékeimet. Már hajnalban ki kellett vinnem az árut, és főleg ilyenkor a téli időszakban még sötét volt. Az ünnepek is ilyenek, nem sok időt tud az ember a családjával tölteni, amikor hirtelen megháromszorozódik a húsvéti sonkáért sorban állók száma.

A hentesüzlet olyan szempontból kényelmesebb, hogy legalább nem kell kint állni a hidegben, és az előkészítési munkálatokat is egy kellemesebb nyitvatartási időhöz lehet igazítani. Viszont ennek is megvan a hátulütője. Több hűtőnk is van ugyanis, amelyek rengeteget fogyasztanak, a darálógépeket és az egyéb eszközöket pedig ne is említsük! Néha az az érzésem támad, hogy a havi villanyszámlám árából egy kisebb falut megvendégelhetnék disznótoros, tyúkhúsleveses nagyebéddel.

Éppen ezért nagyon csalódott voltam, amikor megtudtam, hogy a napenergia plusz program 2024 feltételei nem teszik lehetővé, hogy az állami támogatást céges ingatlanra vegyem igénybe. Otthon pedig tizedannyi sincs a villanyszámla, akkor meg minek bajlódjak vele? – Gondoltam ezt egészen addig, míg beszélgetésbe nem elegyedtem az egyik vevővel. Azt mondta, ő mindenképp indulni fog a pályázaton. A napenergiapluszprogram.hu oldalon ugyanis számos érdekességet olvasott arról, hogy miért is lesz fontos a jövőben, hogy akkumulátoros hibrid inverterekbe fektessünk. Az áram árát érintő gazdaságpolitikát ugyanis számos tényező befolyásolja, emiatt pedig most már nem garantált, hogy a hagyományos napelemes rendszerek segítségével le fogjuk tudni nullázni az éves villanyszámlánkat. Az eltárolt felesleges energia pedig egyébként is jól jön, mivel korán reggel és este viszonylag sok áramot használnak a háztartások, ilyenkor pedig nem mindig süt a nap attól függően, hogy épp milyen évszak van.

Kíváncsivá tett a dolog, ezért úgy döntöttem, ismét megnézem, hogy mik is pontosan a napenergia plusz program 2024 feltételei. Ezt a napenergiapluszprogram.hu oldalon található rövid összefoglaló segítségével tettem meg ez alkalommal, ami valóban lényegre törő és könnyen átlátható volt. Ezek alapján úgy gondoltam, egy ekkora napelemes rendszer végül is nem jönne rosszul a családi házamra sem. Szerencsére a tető pont 2 évvel ezelőtt lett felújítva, a 3 fázist pedig már korábban behúzattam egy villanyszerelővel, így ezek nem jelenthettek problémát.

Bár még mindig tartottam kicsit attól, hogy az adminisztráció esetleg túlságosan bonyolult lesz, ez a félelmem egyre inkább csökkent, ahogy kezdett előrehaladni a napelemes projekt. Egy űrlapon meg kellett adnom ugyanis néhány adatot a kapcsolatfelvételhez, amiben semmi bonyolult nem volt. Ezután megkeresett a napenergiapluszprogram.hu egyik munkatársa a megadott elérhetőségeken, és készségesen válaszolt néhány kérdésemre. Innentől kezdve nem volt kérdés, hogy belevágjak-e. Ők pedig ehhez minden szükséges segítséget megadnak. Már be is írtam a január 15-ét a naptárba, akkor indul ugyanis a pályázat beadása. Legalábbis a jelenlegi tervek szerint, mivel a napenergiapluszprogram.hu találkozott már nem egy olyan esettel, amikor utólag módosultak a határidők. Látszik, hogy profik és mindenre fel vannak készülve, ami egy átlagos földi halandó ügyfél idegeit pattanásig tudná feszíteni. Az adminisztráció sosem egyszerű, de egy kiugróan magas villanyszámla miatt sokkal inkább a falra tud mászni néha az ember.

Egyszer talán majd a húsboltba is úgy térhetnek be a vevők, hogy napelem van a tetőn. Biztos vagyok benne, hogy ha lesz céges pályázat, a napenergiapluszprogram.hu abban is segít majd. Addigra már úgyis lesz némi tapasztalatom, amennyiben szerencsésen zárul a projekt.