Húst csak venni lehet, autót akár bérelhetsz is

A minap a szüleimmel arról beszélgettünk, hogy manapság mindennek felment az ára. Legyen szó ingatlanról, autóról, élelmiszerekről. Éppen azt ecseteltem nekik, hogy nehéz helyzetbe hoz a párom, mivel egy igazi húsimádó. Szinte alig van olyan étel, amelyik húsmentes és megfelel neki. Így mindig igyekszem akciós áron beszerezni a húsokat. Ha van hely a fagyasztóban, akkor rendszerint nagyobb mennyiségben veszek, hogy ezzel is spóroljak.

Hitel, lízing, tartós bérlet, Áfa – alapfogalmak a cégautó finanszírozásában

Nem véletlen ez mentalitás. Mindkét szülőmet hasonló gondolkodásmód jellemzi. Apukám, vállalkozóként különösen figyel arra, hogyan spóroljon. Éppen ezért döntött amellett, hogy céges autók vásárlása helyett, inkább a bérelt autók mellett dönt. Mivel nem a technológia ördöge, ezért a segítségemet kérte az internetes kutakodásban. Végül rátaláltunk a http://www.flottakezeles.hu/hitel-lizing-tartos-berlet-afa.html linken egy összefoglalóra, amelynek segítségével megtudhattuk, hogy mit jelentenek a Hitel, lízing, tartós bérlet, Áfa kifejezések, illetve melyiket miért érdemes választani. Milyen előnyök és hátrányok jellemzőek az egyes finanszírozási formákra.

Megtudtuk, hogy a hitel és a lízing között mi a 2 fő különbség. Az egyik, hogy lízing esetén fedezetnek a cégünk finanszírozhatósági képességén felül az autó is belép a képbe. A másik, a tulajdonjoghoz kapcsolódik. Amikor egy gépkocsit lízingbe veszünk, az számviteli értelemben a miénk, de jogi értelemben csak az utolsó részlet megfizetését követően lesz a tulajdonunk.

A tartós bérlet pedig lényegében inkább szolgáltatás, mint finanszírozási forma. A legfőbb különbség a fentiektől abban rejlik, hogy azok törlesztései 0 Ft-ra futnak ki, míg a tartós bérlet esetén a futamidő végén van egy összeg, melyet nem mi fizetünk meg, hanem valaki más.