Miért ne lehetne napelem egy húsüzemben?

Manapság egyre több helyen jelennek meg a napelemek és ez szerintem hatalmas előrelépés. Aki tenni szeretne valamit a fenntartható jövőért és a bolygónk védelméért, annak mindenképpen érdemes elgondolkodnia a napelemes rendszereken. Hatalmas beruházás és komoly döntés, ezt nem vitatom. Napelemet venni nem egy olcsó dolog, jól meg kell fontolni a dolgot, mert még támogatásokkal is borsos a napelemes rendszerek ára. De, aki egyszer elszánja magát és belevág, az a modern technológia mellett kötelezi el magát egy életre és lemond a csekkekről, amiket az áramszolgáltató küld neki. Miután visszahozta az árát, ami nagyjából tíz év szokott lenni, már csak tisztán hasznot hoz a napelem, mert gyakorlatilag ingyen van az áram. Jó, egy kicsit árnyaltabb a helyzet, mert nem mindig termel egy napelem áramot, például éjszaka vagy egy felhős napon nem sok hasznát vesszük. Ilyen esetekben az áramszolgáltató kisegít minket, cserébe a máskor megtermelt felesleges energiáért. Ezért érdemes hálózatra kötött napelemet választani, mert így bármikor igénybe lehet venni az áramszolgáltatót; míg egy különálló, nem hálózatra kötött rendszernél tényleg csak annyi áram áll rendelkezésre, amennyit a napelem megtermel és a rendszer elraktároz.

Támogatások napelemre

Az előbb már említett támogatásokhoz visszatérve, jó hír, hogy nem csak magánszemélyek részére vannak különféle lehetőségek és támogatások. Már lakóközösségek, társasházak és vállalkozások is megpályázhatnak anyagi támogatást vagy kedvező feltételekkel rendelkező hitelt. Megértem, ha valakinek elsőre nem szimpatikus a hitel lehetősége, de azt be kell látni, hogy nem túl hamar gyűlik össze egy napelemes rendszer ára, úgyhogy minden segítség jól jön. Sok esetben már sajnos kimerült a keret, amiből a vissza nem térítendő támogatásokat kapták a magánszemélyek, úgyhogy a kamatmentes hitel az egyetlen támogatási forma, amivel élni lehet. De ez is sokkal több, mint a semmi, mert nagy könnyebbség, hogy tényleg csak a kölcsön összegét kell visszafizetni az évek alatt, kamat nem terheli az embert. Van egy minimális önrésze a hitelnek, de én úgy gondolom, hogy ezt az összeget elő tudja teremteni az, aki tényleg komolyan gondolja a napelemeket. Ezeket nem fejből tudom, utána néztem az interneten, hogy mégis hogyan működik ez, a https://napelemrendszer.info/napelem-palyazatok.html weboldal volt a segítségemre.

Fejlesztések mindenhol

Ha pedig cégről vagy vállalkozásról van szó, az esetek többségében kifizetődő, bölcs döntés napelemekre váltani. Számtalan példát találni az interneten, hogy üzemeket, gyárakat, irodaházakat korszerűsítettek és az áramellátást minden esetben napelemes rendszerekkel oldották meg. Egy cégnek ez hatalmas jó pont, hogy környezetbarát, óvja a természetet, megújuló energiaforrást használ, innovatív, halad a korral… Szóval marketingfogásnak sem utolsó egy napelem. Eddig én csak vasipari üzemről olvastam, ahol napelemekre váltottak és a kohók irdatlan áramigényét már a napelemek szolgálják ki. De ki tudja, lehet, hogy létezik már a világon napelemes húsüzem is. Én a munkám miatt gondolkozom húsüzemben és logikusnak tűnik, hogy a gépek által használt áramot ne a szolgáltató biztosítsa egy szép nagy összegért cserébe, hanem önellátó legyen ilyen téren a húsüzem. Elsőre talán nem tűnik annyira áramigényesnek a húsipar, pedig mi is rengeteg géppel dolgozunk, sok minden automatizált már nálunk is. Úgyhogy szerintem mindenképpen érdemes lenne nálunk is napelemes rendszerre váltani, de ezt sajnos nem én döntöm el.

https://napelemrendszer.info/napelem-palyazatok.html