Neked mennyire egészséges a házad? Az energia tanúsítvány megmutatja

Nagyjából négy éve vágtam bele egy nagyszabású életmódváltásba. A történetem annyi, hogy már gyerekként is mindig duci voltam, akkor ezt még aranyosnak tartották a szüleim és nagyszüleim, és úgy gondolták, hogy majd kinővöm. Kamaszkoromra rosszabb lett a helyzet, hiába nőttem hirtelen, nem tűntek el a plusz kilók, én nem igazán tudtam ezzel mit kezdeni, így nagyjából olyan 15-16 éves koromban kezdődött el a majdnem 10 évig tartó jojó-jellegű diétázás: 5 kiló le, 7 kiló fel, 8 kiló le, 12 kiló fel, 2 kiló le, 3 fel és így tovább. Gyakorlatilag az egész életem a kaja körül forgott, hol koplaltam és éheztettem magam, hol pedig tömtem magam, ameddig csak bírtam enni, ehhez mérten pedig hol lefogytam valamennyit, hol pedig a leadottnál is többet híztam vissza. Ez végül odáig fajult, hogy egyszer csak arra eszméltem rá, már nem kétjegyű a súlyom. Arról nem is beszélve, hogy már szégyelltem kimenni az utcára, minden nehezebb volt, nyáron maga a létezés is fájt a nagy kánikulában, ruhákat vásárolni pedig szinte alig tudtam, hiszen ekkora méretben szinte sehol nem lehet ruhákat találni. Ekkor határoztam el, hogy ebből elég volt, lefogyok.

Nem akartam ezúttal semmilyen csodadiétába kezdeni, egész egyszerűen csak kezdtem kalóriát számolni, hogy kevesebbet tudjak enni. A szénhidrátokat teljesen kiiktattam, már évek óta nem eszem sem fehér lisztet, sem pedig finomított cukrot. Leadtam több mint 40 kilót, és már nem vagyok olyan szigorú magammal, de azért még mindig figyelek arra, hogy mit és mennyit eszem. Szerencsére imádom a húst, szóval nekem nem volt olyan nehéz fehérjedús és szénhidrátszegény életmódot folytatni.

A családom és a barátaim mindvégig támogattak és mellettem álltak. Mára már meg sem kínálnak olyan dologgal, amiről tudják, hogy nem ehetem vagy nem akarom megenni, nehogy véletlenül is kísértésbe essek, viszont sokszor szoktunk együtt grillezni, mert nem csupán én, nálunk az egész család nagyon szereti a húst. Nincs is annál jobb, mikor ott ülünk a grill mellett, beszélgetünk, iszogatunk, érezni lehet a finom ételek illatát, és együtt lehetünk.

Most épp nagy változás előtt állunk, a férjemmel ugyanis tervezzük eladni a jelenlegi házunkat és szeretnénk egy kisebbet venni, amelyhez nagyobb kert tartozik. A múlt heti grillezés közben pont ez volt a téma. Szerencsére áthívtuk olyan barátaink is, akik pont nemrég adták el a házuk, mert nagyon sokat segített a beszélgetés, amit folytattunk velük a témáról. Dani ugyanis egyszer csak a semmiből előállt azzal a kérdéssel, hogy van-e már energia tanúsítvány a házról. Ekkor, mivel nagyon meglepetten pislogtunk rá mindketten a férjemmel, azonnal rá is jött, hogy halvány lila fogalmunk sincs arról, mi az az energia tanúsítvány.

Dani mondta, hogy ezzel nincsen semmi probléma, a legtöbb ember nem tudja tényleg, mi az. Pedig egyébként egy nagyon fontos, nagyon hasznos dokumentum, és egyébként most már az adásvételi szerződések aláírásához kötelező is, enélkül nem lehet ingatlant eladni. Mivel tudta, hogy ebben otthon vagyok, úgy magyarázta el nekem, mint ahogy az emberi szervezet működik. Az emberi szervezet ugyanis rengeteg energiát elhasznál arra, hogy egyáltalán életben tartsa magát. A sejtek anyagcseréjéhez energiára van szükség, kalóriát égetünk a légzéssel, a szívveréssel és így tovább. Egy kövér ember nyilván több energiát éget el a létezésért, mint egy sovány, hiszen több sejtet kell életben tartania, mint egy soványnak, de könnyű megállapítani, hogy ezzel tulajdonképpen nem nyert semmit. Ugyanígy a háztartásunknak is energiára van szüksége, még akkor is, ha effektíve nem használunk semmit. Hiszen azért a hűtő működik, a routert se szoktuk kihúzni, mikor épp nem netezünk, és én például pont az a fajta ember vagyok, aki nem húzza ki a tévét se a konnektorból, mikor épp nem használja.

energia tanúsítvány

Ahogy az emberi szervezet energiafelhasználásáról is lehet kimutatást végezni (alapanyagcserének nevezik az orvosok), úgy a házakról is, és tulajdonképpen ez az energia tanúsítvány: megmutatja nekünk azt, hogy az adott ingatlan mennyi energiát használ el. Tehát tulajdonképpen azt, hogy a házunk egy egészségesen táplálkozó sovány-, vagy egy egészségtelenül és mértéktelenül étkező kövér ember. Ugyanúgy, ahogy a megvásárolandó háztartási gépeken is látjuk az energetikai besorolásokat (AA++-tól lefelé), az ingatlan energiai tanúsítványát is hasonlóan kell elképzelni. Az energia tanúsítvány tehát tényleg azt mutatja meg nekünk, mennyire „egészséges” a házunk, abból a szempontból legalábbis, hogy mennyire gazdaságos létezni benne. Minél jobb ugyanis az energetikai besorolása egy ingatlannak, annál kevesebbet kell költeni a kifűtésére, a vízmelegítésre benne, ergo sokkal inkább megéri egy ilyenbe költözni.

Ez két szempontból is egy nagyon hasznos információ volt számunkra. Egyrészt ugye még a házunk meghirdetése előtt meg akartuk így csináltatni az energetikai tanúsítványt, hiszen egy jó energetikai tanúsítvánnyal rendelkező ingatlanért több pénzt is el lehet kérni, mint egy kevésbé jó besorolással rendelkező házért, lakásért, másrészt így tudtuk, hogy majd az új házunk kiválasztásakor nem csak a kert mérete, a szobák száma, a ház fekvése egy fontos szempont, hanem az is, hogy milyen energetikai besorolással rendelkezik.

Dani, mint ahogy mondtam, pont nem is olyan rég adott el egy házat, így tudott nekünk ajánlani céget, akik ilyen felméréssel foglalkoznak. Villámgyorsan dolgoznak, ha nagyon sürgős, akár egy napon belül is el tudják készíteni az igényelt energetikai tanúsítványt. Ez számunkra annyira nem volt szempont, hiszen mi még csak eldöntöttük, hogy költözünk, de nem is kerestünk új helyet, meg nem is kezdtük hirdetni a régit, viszont azoknak, akik már mondjuk az adásvételi szerződés aláírásának határán állnak, és most értesülnek egyáltalán az energetikai tanúsítvány létezéséről, azoknak bizony nagyon jól jöhet, hogy van egy cég, aki garantáltan ilyen gyorsan elkészít egy ilyen fontos dokumentumot, és nem kell napokat várni.

Hogy még inkább utána tudjunk járni az esetlegesen felmerülő kérdéseknek az energetikai tanúsítvánnyal kapcsolatban, illetve, hogy fel tudjuk venni a céggel a kapcsolatot, Dani be is linkelte az Ecoteam weboldalát. Hát mit ne mondjak, engem már itt megvettek. Ki nem állhatom, mikor a bankoknak például, meg mindenféle egyéb szolgáltatóknak értelmezhetetlen, átláthatatlan weboldala van. Most nyilván van egy kötött szaknyelve ennek a területnek is, viszont az én szememben nagy pozitívum volt az, hogy nincs az oldalukon semmi értelmezhetetlen jogi meg miegyéb sallang: egyszerűen, tisztán, közérthetően van leírva, hogy mivel foglalkoznak, mire jó az energetikai tanúsítvány, hogyan lehet és kell igényelni, mitől függ az ára stb. Egyszerűen nem tudtam olyan kacifántos kérdést megfogalmazni magamban, amire néhány kattintás után ne leltem volna válaszra a weboldalon.

Nem is teketóriáztunk túl sokat, fel is vettük velük a kapcsolatot. Nekem az is kifejezetten tetszett, hogy nincs szükségtelenül hosszú telefonos várakoztatás, nem kell az embernek munka közben az asztal alá bújnia telefonálgatni, nehogy a főnök észrevegye, mert csak 8-tól 5-ig lehet őket hívni, hanem van egy nagyon egyszerű kis kérdőívszerűen kitölthető megrendelői lap az oldalukon, csak néhány alap infót kell megadni nekik, és már meg is lehet rendelni a szolgáltatást. Ebben a pillanatban mi még csak itt tartunk, ugyanis elég friss ez a történet, de én már tényleg nagyon izgulok, hogy mikor tudnak kijönni, és várom, hogy megtudjam, sovány és egészséges ember-e a házam, aki sok húst eszik, vagy egy chipsen élő kövér valaki.